A jacuzzi és a láz esete

On március 27th, 2010, posted in: blog, Hasznos by

Kedves Érdeklődő !

Engedje meg, hogy megosszunk Önnel egy tanulságos történetet, mely az egyik (most már) ügyfelünkkel történt meg. Ezzel nem több a célunk mit olyan közérdekű információt nyújtani minden érintetnek, amivel elkerülhetőek lehetnek a jövőben a hasonló esetek.

Történt, hogy egy nap egy kedves hölgy keresett meg minket telefonon az alábbi problémával.

Vásárolt egy masszázsmedencét, teljesen mindegy most, hogy milyet. De érdemes tudnia, hogy a jacuzzi,  egy jó minőségű, jól összerakott, technikailag jól felépített termék. (Nem kínai !!)

Az mondta nekünk, hogy Ő és a férje minden jacuzzizás után belázasodnak. Eleinte azt hitték, hogy nincs összefüggés a jacuzzi és a láz között. De a 3.-4. alkalom után,amikor szintén belázasodtak, már elkezdett gyanakodni. Elkeseredésben hívott minket, mivel az a cég ahol vette a medencét nem tudott rajta segíteni, vagy nem akartak. Azt mondták neki, hogy a jacuzzija tökéletes rajta kívül még 30 embernek semmi baja nincsen. A hölgy kezdte úgy érezni, hogy nem hisznek neki, biztos azt képzelik róla, hogy valami hypohonder, vagy képzelt beteg. Állították, hogy nem létezik, hogy a jacuzzitól betegednek meg. Nyugtatták a hölgyet, hogy máshol keresse a hibát. A hölgy érzését tovább erősítette az is, hogy kedves ismerőse és családja is erre panaszkodtak, akik szintén ugyanilyen medencét vásároltak, ugyanettől a cégtől. Ő náluk is a vásárlás után 6-8 – hónappal szintén megjelentek a lázas tünetek a fürdőzés után.

Na ez már a hölgyet meggyőzte arról, hogy a cégnél akitől vette a medencét, valószínűleg hiányzott a szakértelem.
Na, ekkor találkoztunk mi a hölggyel és a problémájával. Telefonon nagyon nehéz az ilyen fajta problémát orvosolni, ezért javasoltuk neki, hogy átvizsgálnánk a medencéjét, mert valami tényleg nincs rendben. Megérkeztünk a hölgyhöz, aki elmondta, hogy kedves ismerősei is betegek, lázasak minden fürdés után és náluk is az elején még nem voltak tünetek, csak 6-8 hónap után. Most már hiába cserélnek vizet a jacuzziban az első fürdésnél még nem, de 1. hét után a második fürdésnél már szintén visszatért a láz.

A helyszíni vizsgálódás után megállapítottuk, hogy a medence működésében nincs rendellenesség.

Viszont a medence csőrendszerében az úgynevezett biofilm réteg alakult ki. Ezek után már gyanakodtunk a nem megfelelő vízkezelés miatt alakult ki a biofilm mely a bakteriális fertőzések melegágya. Megkértük, a hölgyet hogy mutassa meg milyen vegyszerekkel kezelte a medencéjét.

Meglepetésemre, bár számítottam rá, előkerültek egy bizonyos cég uszodatechnikás vegyszerei ( a gyártó cég nevét és a termék fotóját a magyarországi forgalmazó kérésére eltávolítottuk a cikkből).
Innentől kezdve egyértelmű volt, hogy a nem megfelelő vízkezelő anyagok miatt alakult ki a biofilm a csőrendszerben és ebben kórokozók telepedtek meg. Az elmondottak alapján valószínűsítettük, hogy Légionella fertőzéssel állunk szemben.

A Légionella baktériumról röviden.

Alapvetően kétféle betegséget okozhat. Az enyhébb lefolyású betegség a Pontiac-láz, ami az influenzához hasonló tünetekkel jár, és általában nem is azonosítják, mint Legionella-fertőzés. A másik típusa a súlyosabb, atípusos tüdőgyulladás, ami végzetes is lehet. A gyógyításhoz elengedhetetlen a korai felismerése a betegségnek.

A Legionella vízben él. Megtalálható a természetes vizekben (tavakban, folyókban) is, de ezek szinte semmilyen közvetlen veszélyt nem jelentenek az emberiségre. Az gépészeti rendszerbe jutva viszont könnyen kerülhet a baktérium a szaporodáshoz kedvező körülmények közé. A 20-45 Celsius hőmérsékleti tartományban, pangó vízben rohamosan felsokszorozódik.
A Legionella baktériummal fertőzött víz elfogyasztása még mindig nem jelent veszélyt, az emésztőrendszeren keresztül nem fertőz. A fertőzött víz elporlasztásával, apró vízcseppekben, aeroszol formájában belélegzett Legionella viszont igen! Ezért fontos a megfelelő vízkezelési technika és anyagok használata!
A hölgy medencéjéből 2-3 nap alatt sikerült a Biofilmet eltávolítani, egy erre a célra kifejlesztett SpaClean tabletta és csőrendszer fertőtlenítő granulátummal. Javasoltuk a hölgynek a Filter cseréket is, hiszen a papír filter cellái között a baktériumok előszeretettel bújnak meg. A Légionella baktérium és a gombák megakadályozását szolgáló Ezüst Ionos patront 4 havonta cserélni kell. Továbbá javasoltuk, hogy vízkezelésben többé ne használjon uszodatechnikás vegyszereket.
Ajánlottuk a figyelmébe az Aquafiness vagy a Dinax terméket.Ekkor a hölgy már megnyugodott egy kicsit, de azt mondta, hogy majd akkor fog igazán megnyugodni, hogyha 2-3 hónap után sem lázasodnak be a fürdőzéstől.Azóta már sok idő eltelt problémamentesen és a hölgy nagyon élvezi és szereti a jacuzziját, és hálás is, hogy mi nem néztük „hülyének”, hanem próbáltunk segíteni a problémáján.

Örömmel nyugtázzuk, hogy még egy ügyfél, aki örömmel gondol ránk és továbbra is bízik szakértelmünkben.
Azóta sokszor találkoztunk ezzel a problémával és minden esetben a nem megfelelő vegyszerekből adódóan (uszodatechnikás) alakult ki a probléma. Sajnos volt olyan esetünk is amikor későn fordultak hozzánk és komolyabb tüdőkárosodás alakult ki. Szeretnénk, ha ez a cikk is hozzájárulna ahhoz, hogy a jövőben ilyen eset ne forduljon elő.
Mindig kérje ki szakember véleményét mielőtt dönt ! Állunk rendelkezésére tanácsainkkal is !
Reméljük, hogy segítségére lehettünk vagy lehetünk a jövőben.

Tisztelettel:

Alpár Gábor

ügyvezető igazgató

Global Wellness Service Kft.

+36202762763

www.globalwellness.hu

info@globalwellness.hu

Comments are closed.