Műszaki leírás masszázsmedencékhez

On március 17th, 2010, posted in: Hasznos by

Műszaki felépítés és leírása a Global Wellness Service Kft által forgalmazott és javított hidromasszázs medencékhez.

Passion Spa /Freestylee/ termékcsalád : Amore,Veneto,Tuscany,Sicilia,Roma

Pinnnacle Spa/Gulf Coast Spas/ termékcsalád: LX4000-5000-7000-8000-11000

Cal Spas termékcsalád :Classic,Avalon ,Family Fun,Escape

Watkins Mfg / Hotspring /Tiger River /Limelight/ solana/Caldera Spas

Ezek a termékcsaládok  a következőképpen épülnek fel.

Néhány biztonsági előírás

Az elektromos áramkörök üzembe helyezéséhez  valamint a külső felületek hozzáférhetősége szempontjából is megfelel a legszigorúbb  amerikai biztonsági követelménynek .Ezen típusú termékcsaládok Az american Society for testing and material F1346-91 számu szabványoknak  is megfelelnek.Ezek a termékcsaládok  fel vannak  szerelve egy zárható fedél lemezzel  „thermotető-vel  „ -és minden egyes alkatrésze elektromos motorja külön földeléssel rendelkezik. A készüléket csak földelt hálózathoz lehet csatlakoztatni.

A készüléket külön GFCI érintésvédelmi relével lehet csak üzemeltetni. Ez a relé megkel hogy feleljen a  Magyarországi érintésvédelmi szabályoknak 30mAmper értéknél le kell hogy oldjon. A hidromasszázs készüléket mindenféle fém tárgytól legalább 1,5 m távolságra kell elhelyezni,vagy ha ez nem megoldható  , akkor  a fém tárgyakat földeléssel kell ellátni .A vezeték illetve a táp kábelnek folyamatosnak ,megszakítás mentesnek kell lennie. Nem lehet kapcsolót beiktatni a vételezési hely és masszázskád közé.

A gyógyszerek alkalmazásának mellékhatásai

Drog ,alkohol vagy gyógyszerek fogyasztása a hidromasszázs használata előtt , vagy közben eszméletvesztést okozhat ,illetve fulladáshoz vezethet. Azok a személyek akik gyógyszeres kezelés alatt állnak kérjék ki orvosuk véleményét mielőtt a hidromasszázst használnák . Egyes gyógyszerek álmosságot idézhetnek elő,míg mások hatással lehetnek a szív ritmusra,a vérnyomásra és a keringési rendszerre. Azok a személyek akik álmosságot előidéző gyógyszert szednek azok ne használják a hidromasszázs készüléket.

A hidromasszázs használatának egészségi állapotra gyakorolt hatásai

Terhes anyák kérjék ki orvosuk véleményét mielőtt használnák a készüléket. Azok a személyek akik túlsúlyosak vagy szívelégtelenségben szenvednek ,magas vagy alacsony a vérnyomásuk,keringési problémájuk van,vagy cukorbetegek,a hidromasszázs használatát megelőzően kérjék ki orvosuk véleményét.

Átlagosnál magasabb testhőmérséklet „ HYPERTHERMIA”veszélyének elkerülése. Ha túl sokáig tartózkodik forró vízben előfordulhat, hogy testhőmérséklete a normálisnál magasabb szintre 37 C emelkedik .A hyperthermiának olyan tünetei lehetnek,mint az eszmélet vesztés,hőérzékelés megszűnése,fizikai képtelenség a hidromasszázs elhagyására,magzati károsodás a terhes anyáknál,továbbá eszméletvesztés amely fulladás veszélyével jár.

A gyógyszerek vagy alkohol fogyasztása megemelheti a hyperthermia kockázatát a forró vízzel teli masszázskádban. A hidromasszázs vizének a hőmérséklete nem haladhatja meg a 38-40 c fokot,amely biztonságosnak tekinthető egészséges felnőttek esetében. Alacsonyabb hőmérsékletű víz (10 percnél)hosszabb ideig tartó használatra és kisgyermek részére ajánlott .Túl hosszú ideig tartó használat hyperthemiát okozhat.Terhes nőknek maximum 38 c fokos víz hőmérséklet ajánlott. Ellenkező esetben magzatuk maradandó károsodást szenvedhet el. Ne használja a hidromasszázst fokozott testmozgás után közvetlenül.

Mielőtt a hidromasszázst használná mindig ellenőrizze a víz hőmérsékletét hogy a kívánt víz hőfok áll –e rendelkezésre.

Fontos utasítások a hidromasszázzsal kapcsolatban

Ha nem használja hidromasszázst mindig zárja le ,ha tele van,  vagy ha üres akkor is. Csak  biztonsági adatlappal rendelkező víztisztító vegyszereket alkalmazzon- kérje ki a helyi ÁNTSZ szabályait mert ez városonként eltérő lehet.

A medence gyártója és forgalmazója javasolja ,hogy minden esetben kérjen tanácsot egy statikus” tervezőmérnök-től „ vagy építési szakembertől ,mielőtt megemelt szintre vagy épületen belül emeleten helyezné el a hidromasszázst. Egy egy masszázsmedence akár 2500 kg- is nyomhat.

Úgy kell a hidromasszázst elhelyezni , hogy az alkatrészeket befogadó gépházat  ,hogy távol legyen a vízelvezető csatornától.Ne engedje ,hogy víz folyjon a gépházba. Az ön hidromasszázsa fel van szerelve egy légbeszívó szitával .Ami megakadályozza a szennyezett levegő bejutását .A hidromasszázs elhelyezésnél a környezetében, ha megoldható legyen padló összefolyó, arra az esetre ha víz kikerül a masszázsmedencéből ,el tudjon távozni. Fokozottan ügyelni kell a csúszás veszélyre. Belépéshez javasoljuk lépcső és  korlát használatát.

A hidromasszázs felépítése

A hidromasszázs szerkezete a medence aljával kezdődik ,ami egy 2.5 cm vastag, úgynevezett ABS anyagból készűl  „ gumi-müanyag ötvözet „ .E zen talapzaton helyezkednek el a Jet motorok,a légbefúvó motorok, keringető motorok. stb . A jacuzzi külső szerkezete fa, illetve fém szerkezetre épül fel  . Ez adja meg a jacuzzi merevségét ,magasságát. Erre a szerkezetre rögzítik a Vezérlő egységet, az Ózon generátort,a fűtő egységet stb.

A jacuzzi külső látható burkolata  lehet Fa, műanyag, fém, kő stb.

Általában a külső burkolaton kívül csak az audió rendszer lejátszója ,meg némi látvány elem „ LED világítás” helyezkedik el.

A jacuzzi belső héja” akril” egy statikailag fontos szerepet játszik , hiszen ez tartja meg a víz nyomását a testünk súlyát.Elkészítése különleges technológiát igényel.A minőségi medencék mint ezen  termékcsaládok  is több típusú,több színű anyagból készülhet. Antibakteriális  kiképzésének köszönhetően ellenálló. Az UV sugárzás nem tesz kárt benne. Öt rétegű héj a következőképpen áll össze. Első réteg  a hordozó szerkezet, második réteg merevítés.Harmadik réteg  szín .Negyedik réteg a fényes lakk szerű réteg.Ötödik antibakteriális UV álló réteg.

Ebben az akril testben helyezkednek el a masszázsrendszert képező fúvókák úgynevezett jet-ek. Ezeknek a száma medence típustól ,termékcsaládtól függően változik. Van kevés szolgáltatással bíró jacuzzi,meg  Full szolgáltatással bíró hidromasszázs is. Itt a fúvókák kiképzése „ típusa,funkciója,mérete váltakozik. Ezen termékcsaládok fúvókáinak elhelyezkedése Precíziós – minden fúvóka vagy fúvóka csoport más-más izomcsoportot hivatott masszírozni.Az ülő pozíciók mélysége kialakítása medencén belül is más és más „mélyebb-magasabb” Ha van fekvő pozíció az adott medencében az ott található fúvókák is más-más izomcsoportot masszíroznak. Minden egyes medence  ,úgy lett fejlesztve , tervezve ,hogy az illető személy a használata során elveszíti a test tömegének min.60 % –át.Ez által az izmok tehermentesülnek.

A testközeli javasolt vízhőmérsékletnek köszönhetően a vér- keringés optimálisabb lesz. A  masszázsfúvókák „Jet-ek” által végzett masszázs – így együtt közösen fejtik ki, jótékony hatásukat a szervezetre .

Minden masszázs fúvóka levegő és víz keverékével masszíroz. A fúvókák fizikai forgatásával tudja a felhasználó szabályozni a befecskendezett víz mennyiségét- intenzitását. A medencén található úgynevezett komfort karok segítségével viszont a víz mellé kevert levegő mennyiségét tudja szabályozni. Minél több levegőt kever a rendszer a víz mellé annál intenzívebb a masszázs.

A medencében található opció még a LED világítás , amely a színterápiának köszönhetően fejti ki jótékony hatását a szervezetre. A színválaszték széles a Piros-tól a sárga,kék,zöld,fehér, narancs színek más-más hangulatot képviselnek .Ez inkább csak hangulati elem. Törpefeszültséggel 12 V-al működik, egy vízalatti lámpa, illetve a szabályozó karok alatti karima megvilágításában mutatkozik meg.

Masszázsmedencéink felszerelésében még szerepelhet opcióként az Audió –zene rendszer. Amelynek  kiképzése teljesen vízhatlanná teszi .Törpefeszültséggel 12 V -al üzemel. A 2 db hangsugárzója is teljesen vízhatlan ,nem tesz benne kárt a folyadék. A lejátszó egység is vízhatlan , nyomogómbjainak kiképzése és az előlapnak köszönhetően teljesen jól bírja a kiképzést. Ez az audio rendszer kialakítása miatt nem tartozik az olcsó kategóriába,ezért kevésbé keresett. Az audio rendszer nem a disco- élményt nyújtja ,inkább relaxálásra fejlesztették ki.

A medence vezérlése a gépházban helyezkedik el. Ez a doboz végzi el a medencével kapcsolatos összes funkciót. A vezérlés képes működtetni „ kezelni „ a 3 fázisról 3*230 V –ról való működtetést. De lehet 2*230 V-ról és 1*230 V-ról is működtetni a rendszert. Minden esetben a beállításokat „jumperelést” csak szakember végezheti el. A három illetve a két fázisról való működtetést a medence úgy kezeli, hogy a terhelést osztja szét a fázisok között.

Az áramigénye a jacuzzinak típusoktól függően eltérő.

Minimum áram igény egy fázison 230 V 16  Amper . De ettől felfelé vannak modellcsaládok amelyek  ettől felfelé Két fázison 230 V – 2 *20 Amper — Három fázison 230 V 3*16 Amper

A masszázsmedence rendelkezik egy úgynevezett keringettető motorral . Ez a motor gondoskodik a folyamatos keringtetésről. Ez az egység 24 órán keresztül folyamatosan áramoltatja a vizet a szűrőbetéteken és fűtőegységen és az injektoron keresztül. Napjában kb.8 szor átforgatja a teljes vízmennyiséget.Így gondoskodva a víz tisztaságáról,a szennyeződések felfogásáról.

A keringtetés a szűrőházban elhelyezkedő papírfiltereken keresztül szívja a vizet- áramoltatja a fűtőegységen át, majd az áramlási sebességnek köszönhetően az injektor-ban vákuum képződik és ez a vákuum szívja az Ózongenerátorból az Ózont a fertőtlenítéshez.

A fűtőbetét egy teljesen zárt elektromos egység amely 230 V feszültséggel dolgozik. Medence családokban  1,5 -3 Kw –os teljesítményű.Ami óránként  1,5 C –  3 C –fokot képes emelni a víz hőmérsékletén .Ez egy átfolyós vízmelegítő elvén működő egység , amely az elektromos áramnak köszönhetően egy fűtőszálon keresztül adja át a hőt a víznek. Rendelkezik még egy hőmérséklet érzékelővel amely aktuális vízhőfokot méri folyamatosan. Ha  1.5 C fokos eltérést érzékel automatikusan kikapcsol ,illetve működésbe lép és erről a kezelő szerven keresztül tájékoztatja a felhasználót.

Rendelkezik a medence még egy áramlás kapcsolóval is  amely folyamatosan vizsgálja az áramlás sebességét, ha bármilyen rendellenséget érzékel , leállítja a medencét és erről tájékoztatja a felhasználót. Többnyire a filterek áteresztőképességének csökkenésekor lép működésbe.

Az ózongenerátor

Ma már minden egyes hidromasszázs medence gyártó ezzel az egységgel szereli fel medencéit. Ez az elektromos egység a levegő Oxigénjéből – elektromos áram segítségével úgynevezett Korona-kisüléses technológiával  – O3-at azaz Ózont állít elő. Ezek a generátorok úgy vannak kalibrálva, hogy az egészségügyi határértékeknek megfelelnek a világ összes országában. Az ózon előállítása egy zárt rendszerben történik-majd az előállított Ózont a medencébe épített injektor ,vákuum segítsgével a megszűrt és felfűtött vízhez adagolja. Az ózon az injektor után már friss oxigénként buborék formájában jelentkezik a medencében. A feladata hogy a vízben található baktériumok sejt falát megbontsa és ezáltal a vízkezelés hatékonyabb legyen.

A jetmotorok

Minden masszázsmedence rendelkezik Jet motorral.Ezeknek a teljesítménye illetve a darabszáma változik. Az általunk forgalamzott  termékcsaládokban  2-3 db  2.5 Hp –s jet motor található.

Ezeknek az áramfelvétele 9.0 Amper/ motor. Ezen motorok gondoskodnak a kellő intenzitású masszászról. Fúvókák db számától függően változik , hogy egy motor vagy kettő motor hajtja a vízet. Az egyik jet motor egy 2 fokozatú motor amely fordulatszámában alacsonyabb illetve magasabb.

Blower motor

Ez az egység  egy kis teljesítményű 1.5 Hp-s motor ,amely azokat a fuvókákat látja el levegővel , amelyek az ülő felületek alján helyezkednek el . Azokat a test felületeket masszírozza csak levegő befecskendezésével amelyek az ülő poziciónál fogva a comb környékén helyezkednek el. Kellemes buborék hatású masszázst biztosít. Mivel a gépházból szívja az adagolt levegőt ezért hüvösebb mint a vízhőmérséklet ,ezért élénkítő hatású.

Aroma

Néhány termékcsaládunk rendelkezik aroma adagolóval. Ez egy felszíni műanyag fészek, amely pici illat golyók befogadására alkalmas . A blower motor működésénél ezen keresztül áramoltatva a befecskendezett levegőt dúsítja. Kellemes érzetet keltve.Masszázsmedencéinkhez  kapható már aroma folyadék is,amely nem károsítja a filterek áteresztőképességét.

A kezelő Panel

Ez az egység segíti a felhasználót a medence vezérlésében.ezen kezelőn megtalálható az összes beállítási funkció. A vízhőmérsékletet 19 – 40 C fok között tudja a felhasználó állítani. A jet motorokat is innen vezérelheti. A blower  motor is innen működtethető. A világítás is itt kapcsolható. A menü –be belépve számos opcióval találkozhat a felhasználó  .

Beállíthatja az órát ,dátumot,nyelvet- kijelző orientáltságát,fényerejét,gazdaságos üzemmódot,szűrési ciklust,gyermek zárat,teljes kád zárat.stb.

Kezelése nagyon egyszerű,teljesen vízhatlan 12 V törpefeszültséggel működik. Vannak modellek amelyekben belső kezelő panel is található,Ezen panelról csak az alap funkciók érhetőek el. Jet motorok, lámpa, stb.

Vízkezelés

A masszázskád vízkezelésének szabályait a közösségi használat esetén mindig a helyi szabályok határozzák meg. Célszerű mínősített vegyszereket használni. Ezzel kapcsolatos további előírást a helyi ÁNTSZ által jóváhagyott szabályzat tartalmazza. A mi általunk ajánlott és forgalmazott vegyszerek a masszázsmedence gyártóktól   kerülnek beszerzésre. Ezek a vegyszerek rendelkeznek a szükséges dokumentációval,biztonsági adatlappal. Bővebben a Vízkezelés menü alatt talál információt.

Minden egyes felsorolt vegyszert a szűrőházba kell helyezni.

Javasolt menyiségek

Háztartási Klór 3.0-5.0 *(10-6)mg/l

Víz PH érték 7.4-7.6

Maximális lúgosság 125-150*(10-6)mg/l

Víz kalcium keménység 150-200*(10-6)mg/l

Szűrés

Medence mérettől,vízmennyiségtől függöen1- 2-3 db papír filter dolgozik a medencékben. Ezek egyenként 30 m2 szűrőfelülettel rendelkeznek. Javasolt a filtereket vegyszeresen tisztítani ,zsírtalanítani.A filterek eltávolítása mindig csak áramtalanítás után javasolt.

Fertőtlenítés

Medencéink rendelkeznek úgynevezett ózongenerátorral,ami segít a fertőtlenítésben. Minden medencénkbe behelyezhető egy úgynevezett ezüst-ionos fertőtlenítő patron. Amely segít a baktériumok elpusztításában,a gombák elszaporodását meggátolja. Ez a patron kerámia golyókat tartalmaz amelyek be vannak vonva ezüst ionokkal. A klórozás hatására ezek az ezüst ionok beleoldódnak a vízbe és gátolják a gombák kialakulását. Ez a patron is megfelel a legszigorúbb szabványoknak. Bővebben a www.nature2.com -on – Silver ion sanitizer néven.

Reméljük hogy talált olyan információt amely segített a döntés előkészítésben.

Tisztelettel:

Alpár Gábor

managing director

Global Wellness Service Kft

Hungary 2112 Veresegyház Sportföld u.26

Cégjegyzék szám: 13-09-121950

tax No : 14412411-2-13 / EU tax : HU14412411

Bank account : Unicredit Bank Hungary: 10918001-00000052-53870006

Tel : 06202762763

E-mail : info@globalwellness.huWeb : www.globalwellness.hu

Comments are closed.